Το συσκευάζει ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός (ΚΟΙΝΣΕΠ) «Επτάστικτος», με έδρα το Κάτω Χωριό Ιεράπετρας Κρήτης, ο οποίος από το 2016, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελαιολάδου, συλλέγει λάδι αποκλειστικά από υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.

Σε αυτή την περίπτωση το “υπεραιωνόβια” υποτιμά την πραγματικότητα, καθώς η μέση ηλικία των 250 καταγεγραμμένων ελαιόδεντρων είναι τα 1.500-1.800 έτη. Άλλωστε στην Κρήτη, στο Καβούσι Ιεράπετρας, βρίσκεται ο μεγαλύτερος καταγεγραμμένος συμπαγής κορμός στον κόσμο με διάμετρο 12-13 μέτρων και ηλικία 3.300 ετών – δηλαδή από τη Μινωική εποχή.

Πριν λίγες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έδειξε το συγκεκριμένο ελαιόλαδο σε τηλεοπτιική εκπομπή, μιλώντας για την ιδιαιτερότητά του. Πολλοί σχολίασαν αρνητικά τη συγκεκριμένη αναφορά του και στο Twitter έγινε viral χαρακτηριζόμενη από γραφική έως γελοία (δείτε tweet στο τέλος του άρθρου).

Γιατί, όμως, ποινικοποιούμε την κίνηση ενός υπουργού Ανάπτυξης που προβάλλει τα καλά και μοναδικά που έχει ο τόπος του; Αν βλέπαμε έναν υπουργό της Ολλανδίας να μιλά για ένα ολλανδικό start-up ή προϊόν σε τηλεοπτική εκπομπή θα το αξιολογούσαμε αρνητικά; Το “βεβαρυμένο” ιστορικό και ο τρόπος που έγινε η προβολή προφανώς ξενίζουν αλλά ας μείνουμε στην ουσία: Ο κάθε πολίτης –πόσο μάλλον ο υπουργός Ανάπτυξης!- αξίζει να γνωρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας του και να τα “διαφημίζει” όσο περισσότερο μπορεί.

Η πώληση του συγκεκριμένου ελαιόλαδου, μάλιστα, το οποίο είναι περιορισμένης παραγωγής, δεν είναι καν κερδοσκοπική οπότε κάθε «διαφήμιση» είναι για καλό σκοπό. Ο κοινωνικός συνεταιρισμός «έβγαλε κέρδος» μόλις την 3η χρονιά διάθεσής του, καθώς με ίδια κεφάλαια κάλυψαν τα πρώτα χρόνια την αμοιβή των ελαιοπαραγωγών και τη δημιουργία των συσκευασίων. “Τα κέρδη επανεπενδύονται στην προστασία του τόπου μας και της τοπικής μας κληρονομιάς, όπως για παράδειγμα με το πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει με την καταγραφή και σωτηρία των αρχαίων ελαιοδέντρων”, τονίζουν.

Το special αυτό ελαιόλαδο κυκλοφορεί σε συσκευασίες των 100 και των 500 ML. Όσο για την τιμή του, μπορεί πέρυσι μία συσκευασία να έπιασε τα 510 ευρώ σε δημοπρασία στην Ολλανδία, αλλά οι τιμές πώλησης στη χονδρική είναι πολύ λογικές. Συνήθως αγοράζονται από επιχειρήσεις ή ξενοδοχεία για να δοθούν ως δώρα σε καλούς πελάτες, ενώ και η Περιφέρεια Λασιθίου και ο Δήμος Ιεράπετρας είχε προμηθευτεί συσκευασίες για να τις προσφέρει σε επίτιμους επισκέπτες που υποδέχεται. Φυσικά ενδιαφέρον υπάρχει από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα, που μπορούν να κοστολογήσουν όσο επιθυμούν το ελαιόλαδο.

Επόμενος στόχος είναι η ανάλυσή του ούτως ώστε να μελετηθεί το αν το συγκεκριμένο ελαιόλαδο έχει υψηλότερη θρεπτική αξία από το κοινό, γι’ αυτό ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Ερευνητή Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Παναγιώτη Σαρρή, όπως μας λέει ο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού, κ. Γιώργος Τομαδάκης. Όραμα του Συνεταιρισμού είναι οι υπεραιωνόβιες ελιές να προστατευτούν μέσα από το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και να αναδειχθούν μέσα από το σχεδιασμό μιας πολιτιστικής διαδρομής, με διάφορα τοπικά τουριστικά αξιοθέατα.

Όπως λέει στο GoodNews ο κ. Τομαδάκης, ο Συνεταιρισμός δημιουργήθηκε από την αγάπη παραγωγών (πολλοί εκ των οποίων έχουν ζήσει χρόνια στο εξωτερικό ή εκτός Κρήτης) για την Κρητική φύση και τη διάθεση να αναδείξουν το φυσικό περιβάλλουν και τα προϊόντα του τόπου. Η καταγραφή των υπεραιωνόβιων ελιών είναι ένα από τα πολλά μη κερδοσκοπικά projects που έχει αναλάβει ο Συνεταιρισμός. Ως τώρα έχουν καταγραφεί (με ακριβείς συντεταγμένες και πλήρες ιστορικό) 250 ελαιόδεντρα – διαδικασία που περιλαμβάνει ατελείωτες συζητήσεις με ντόπιους στα καφενεία του χωριού, ρακές (!), αναζήτηση των ιδιοκτητών που μπορεί να μένουν μόνιμα στην Αθήνα, πολλές μετακινήσεις κλπ. «Αν βρούμε 10 ελιές μαζεμένες στο ίδιο χωράφι, είμαστε ευτυχισμένοι!», μας λέει ο κ. Τομαδάκης.

Disclaimer: Παρακαλούμε μην θεωρήσετε το συγκεκριμένο άρθρο του GoodNews ως πολιτική τοποθέτηση. Να υπενθυμίσουμε ότι προβάλλουμε όλα τα Καλά Νέα της Ελλάδας, από όπου κι αν προέρχονται. Όπως πρόσφατα προβάλαμε τη διάκριση του πρώην υπουργού Παιδείας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Γαβρόγλου (εισπράττοντας και αρνητικά σχόλια στα social media), έτσι προβάλλουμε ένα προϊόν που διαφημίζει το made in Greece στο εξωτερικό, όπως αναδείχθηκε μέσα από αναφορά του εν ενεργεία υπουργού. Άλλωστε η Επτάστικτος προσφέρει συσκευασίες ελαιολάδου σε θεσμικά πρόσωπα ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, όπως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης του κυβερνώντος κόμματος (πέρυσι είχε προσφερθεί στον Γιάννη Δραγασάκη).